Jidáše od babičky
Tento recept je starý asi 120 let. Moje babička jej má od svojí maminky, její maminka zase od své maminky. Recept, který přežil dvě války, totalitní režim a teď s trochou nadsázky přežije i koronavir.
Mojí babičce je 88 let, neuplynou jediné Velikonoce, které by se obešly bez vůně mazanců a jidášků. Fotku jsem udělala hned, jak babi vyndala plech z trouby, jinak bych v konkurenci čtyř pravnoučat neměla šanci cokoliv vyfotit.
Z receptu Vám vyjde buď 24 jidášků nebo jeden menší mazanec a cca 12 jidášků. Tak dobrou chuť :-)
Suroviny:
- 600 g hladké pšeničné mouky
- 140 cukru - zkuste namlít na jemný prášek tento
- 120 g másla
- kostka čerstvého droždí
- 2 vejce + 1 na potření
- 1/4 vlažného mléka
- špetka soli
- 2 lžíce rozinek namočených v rumu
- mandlové lupínky na posypání
Postup:
Do větší mísy dejte mouku a uvnitř udělejte důlek, do kterého nalejte asi 1/2 připraveného vlažného mléka. Rozdrobte do mléka droždí a přidejte lžičku soli. Ze stran do mléka přidejte asi dvě lžíce mouku a promíchejte s mlékem. Vznikne Vám takové těstíčko podobné lívancovému těstu. Poprašte shora moukou a pod utěrkou nechte alespoň 15 minut kynout.
Jakmile se kvásek zvedne a znásobí svůj objem, můžete do těsta zapracovat všechny ostatní suroviny kromě rozinek a mandlí.
Vypracujte těsto, které nechte v míse kynout pod utěrkou dokud nezdvojnásobí svůj objem. Bude to trvat 30 -45 minut.
Když je těsto pěkně vykynuté, vyklopíme jej z mísy na pomoučený vál. Uděláme z něj dva díly. Z jednoho vytvarujeme mazenec a dáme jej na plech vyložený pečícím papírem. Nechám odpočívat dalších 30 minut.
Z druhé poloviny si vytvoříme cca 12 dílků. Postupně z každéhé dílku vyválíme nudli a tu stočíme do tvaru jidáše - uzlíku. Jidáše dáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme je též půl hodiny odpočívat a ještě trochu kynout.
Mazanec i jidášky potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlovými lupínky a pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů zhruba 15 minut. Jidášky nabydou na velikosti a to, že jsou upečené poznáte tak, že jeden zvednete - když má upečenou ze spodu prdelku, máte hotovo.
Dobrou chuť :-)