Vždycky, opravdu vždycky, když připravuju noky, vzpomenu si na legendární scénu z filmu pelíšky, kde je skvěle rozdíl mezi noky a knedlíky vysvětlen. Osobně tenhle film považuju za TOP české kinematografie a myslím, že málokterý film jej předčí. Možná si ho večer pustím :-)
Domácí noky se špenátovou omáčkou doma milujeme. Jedná se o pracnější jídlo, u kterého naděláte i trochu nepořádku, ale ten výsledek stojí za to. Mám v rukávu dvě varianty - veganskou a vegetariánskou. Rozdíl je pouze v tom, že u té veganské místo vajíčka použijete hrašku.
Suroviny pro přípravu noků:
- 500 g moučných brambor
- 300 g máslové dýně
- 500 g hladké špaldové mouky
- 1 vejce / 1 PL hraška
- špetka muškátového oříšku
- 1 čl citronové kůry
- 1 čl sůl
- 1/2 čl mletého pepře
Suroviny pro přípravu omáčky:
- 1 PL ghí nebo olivový olej
- 1 malá cibule
- 1 balení mraženého špenátu (nebo spařeného čerstvého)
- 1 stroužek česneku
- rostlinná smetana
- sůl a pepř
- 1 PL lahůdkové droždí
Postup přípravy:
1. Ve vodě uvaříme zvlášť brambory a dýni - obojí pokrájené na kostky 2 -3 cm. Vaříme cca 20 minut do změknutí.
2. V kuchyňském robotu smícháme všechny ingredience na noky a dobře zpracujeme. Pokud je těsto příliš lepivé, přidáme mouku dle potřeby. Těsto vyklopíme do misky a necháme jej alespoň 30 minut odpočinout.
Mezi tím, než těsto vychladne a odpočine si, nakrájíme na jemno cibuli, kterou zpěníme na jedné lžíci ghí nebo olivovém oleji. Přidáme prolisovaný česnek a krátce orestujeme. Na cibuli přidáme špenát, který necháme povařit spolu s rostlinnou smetanou alespoň 10 minut. Osolíme a opepříme dle chuti. Přidáme lahůdkové droždí pro sýrovou vůni.
3. Těsto na noky si rozdělíme na 4 díly a z každého dílu na pomoučeném vále vyválíme podlouhlou šišku. Nožem krájíme kousky těsta, z nichž rukama vytvarujeme kuličky / noky.
4. Do velkého hrnce dáme vařit vodu, přidáme lžičku soli. Noky vaříme po dávkách tak, aby měly v hrnci místo a mohly si pěkně zaplavat :-) Vaříme je cca 5 minut. To, že jsou noky hotové poznátek tak, že plavou na povrchu.
Uvařené noky, dáme do misky a lehce je pomažeme máslem nebo olivovým olejem, aby se neslepily.
Hotové noky servírujeme se špenátovou omáčkou a zeleninou.
Pokud jste z této dávky všechno nesnědli, noky můžete zamrazit a použít ve chvíli, kdy zrovna není mnoho času na vaření.
Dobrou chuť
Autor receptu: Jana Přibylová