Snažím se připravovat pro děti zeleninové polévky a obměňovat repertoár tak, aby holkám chutnalo a přitom se učily poznávat nové druhy zeleniny.
Tahle polévka splnila další level a tou je kedlubna. A chutnala nejen dětem, ale i dospělým. Vyzkoušejte ji, je lahodná a krémová, zasytí k obědu i k večeři.
Suroviny s odkazem do našeho bohatě zásobeného e-shopu:
- 2 PL máslo
- 2PL špaldová hladká mouka
- špetka soli
- špetka pepře
- 1 kostka zeleninového bujonu s nízkým obsahem soli
- 1 kedlubna
- 150 g máslové dýně
- 20 g rýže
- 2 PL rostlinné smetany
- 1 PL lahůdkového droždí
- 500 ml vody
Postup:
Nejprve si v kastrolku připravíme jíšku - rozpustíme máslo a smícháme jej s moukou. Pozor na to, aby jíška zůstala růžová, nesmí zhnědnout a připálit se. Polévka by pak byla hořká. . .
Jíšku zalijeme 500 ml vody a přidáme 1 kostku zeleninového bujonu. Povaříme asi 5 minut. Přidáme na kostičky pokrájenou kedlubnu, dýni a rýži. Vaříme pod pokličkou 25 minut do změknutí. Osolíme, opepříme, přidáme rostlinnou smetanu a lahůdkové droždí. Povaříme ještě 5 minut. Můžeme přidat ještě bylinky.
Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Je na Vás, jakou konzistenci polévky si přejete. Můžete ji nechat s kousky zeleniny nebo z ní vytvořit lahodný krém - pokaždé to jde udělat jinak :-)
Polévku podáváme ozdobenou listovou petrželí a rostlinnou smetanou, případně ji můžeme posypat oříšky nebo oblíbenými krutonky.
Dobrou chuť.
Autor receptu: Jana Přibylová