S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.
tel. kontakt: + 420 605 307 857, e-mail: ziva-strava@email.cz
Doprava zdarma
Při nákupu nad 1500,-
Časté akce a slevy
Sledujte náš facebook
Kvalitní
Raw potraviny
Dárek
Ke každé objednávce

Zboží v akci

Cena 49 Kč (2 EUR)
skladem
Cena 95 Kč (4 EUR)
skladem

Top produkt

Cena 129 Kč (5 EUR)
na dotaz
Cena 399 Kč (16 EUR)
skladem
Cena 85 Kč (3 EUR)
na dotaz


O „stoprocentních“ džusech

Věděli jste, jak se dělají 100% džusy? Pokud si myslíte, že vymačká čerstvá šťáva z pomerančů a zabalí do tetrapakových krabic, jste na omylu. Postup je zcela jiný. Pomeranče se sklidí (v jižní Americe, USA, jižní Africe apod.), zpracují, vymačkají, pasterizují a pak se z nich, buď ve vakuu. Nebo za vysoké teploty, odpaří voda.

Tím se džus zkoncentruje a pak se zmrazí. Transportuje se při -12 stupních na druhou stranu zeměkoule. Na místě s pak rozředí vodou do potřebných koncentrací. Protože se těmito procesy samozřejmě ztratí esenciální oleje a tím i chuť a vůně, přidají se tam zpět např. ze slupek při rozředění a tzv. rekonstitucí. Tak vznikne údajný 100% džus či šťáva. Přidat se musí i vitamín C, kvůli kterému si pak tento výrobek lidé kupují.

Opravdový džus si můžete jednoduše připravit doma.

U nektarů je to ještě horší, protože tam se džusu přidá jen trochu a zbytek nápoje tvoří kromě vody cukry nebo umělá sladidla a příchutě. Ještě před deseti lety se džusy dělaly i ze zbytků vylisované dužiny, která se propláchla a naředila. Tohle už EU zakázala, jiné šizení je však povoleno.

Lidé stále ovšem bohužel vybírají výrobek podle reklamy, ceny a hezkého obalu.

Není nad čerstvě vylisovaný džus!

 

Zdroj: Meduňka srpen 2010

Autor: Dr. Jan Šťastný

Zpracoval: www.ziva-strava-obchod.cz

 

ODcwMm