Chléb Lavaš je tradičním arménským pokrmem. Naučíme Vás z něj snadný a zdravý závin.
Lavaš roláda s jahodami
Přemýšlíte co si připravit k víkendové kávě nebo lahodné snídani kdykoli v týdnu? Máme pro Vás tip na perfektní sladkou roládu, která nezabere moc času a výtečně chutná.
Něco málo o lavaši:
Nekynutý, tenký měkký chléb lavaš je výtečnou alternativou běžného pečiva. Je tradiční v arménské kuchyni jako základ mnoha jídel. Lavaš je velmi pružný a vhodný k zabalování pokrmů.
Patří k mnohaleté součásti arménské tradiční kuchyně a v roce 2004 byl komisí UNESCO zaveden jako jedno z mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva. Dnes se běžně používá ale i v Ázerbájdžánu, Turecku a Íránu. Lavaš se peče na stěnách hliněné, do země zapuštěné pece s názvem tandúr... a je neuvěřitelně dobrý.
POSTUP
Nejdříve si uvaříme puding- pudingový prášek smícháme s cukrem/proteinem, zalijeme mlékem a vaříme do zhoustnutí. Následně do něj vmícháme 50g pudingu ehrmann. Lavaš rozděláme a potřeme jej celý pudingem, plátky jahod a rolujeme jako klasickou roládu. Nakonec celé potřeme zbylými 50g karamelového ehrmann pudingu, dáme alespoň na 2 hodiny odpočinout do lednice a můžeme podávat!
Nebojte se, že lavaše zůstane tuhý - nasákne do sebe tekutinu, takže příjemně změkně a bude Vám připomínat závin z běžného těsta.