Mandle jádra natural 1 kg
Oblíbené "oříšky" všech vitariánů. Mandle jsou plody až 6 metrů vysoké mandloně - peckovice. Tato rostlina kvete v rozmezí března až května a vývozem mandlí se v současné době pyšní především Kalifornie, odkud pochází zhruba 70 % světové produkce mandlí. Dále se pak mandle pěstují v Portugalsku, Itálii, Španělsku nebo na jihu Francie a na Balkáně.
Mandle jsou oříšky velice bohaté na živiny - vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín E, vitamín H, biotin, kyselina listová, vápník, měď, jod, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, selen, zinek, vláknina, bílkovina, složité sacharidy, omega-3, 6, 9 nenasycené mastné kyseliny, lecitin.
Kalorická hodnota ve 100g: 1917 kJ (458 kcal), Bílkoviny: 9 g. Sacharidy: 47,8 g (z toho cukry 36,2 g). Tuky: 27,7 g (z toho nasycené mastné kyseliny 2,7 g). Vláknina: 4,8 g.
Kcal |
Cukry |
Tuky |
Nasycené MK |
Sodík |
458 |
37g |
28g |
2,6g |
0,009g |
23% |
41% |
40% |
14% |
1% |
Doporučeného denního množství pro dospělé
Složení: Mandle - produkt kontrolovaného zemědělství.
Skladování: Mandle stejně jako ostatní ořechy jsou náchylné na žluknutí. Proto by se měly spotřebovat co nejdříve. Skladujte určitě při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti 70%. Nevystavujte slunečním paprskům.