Čočka červená půlená BIO 500 g BIO COUNTRY LIFE
Červená čočka se liší od ostatních luštěnin tím, že nemá slupku. Je zbarvená do červené či sytě oranžové barvy. Vzhledem k absenci slupky ji před vařením nemusíte namáčet, po uvaření se rozpadá a je proto vhodná pro přípravu polévek, kaší či karbenátků. Tato čočka jako jeden z mála druhů luštěnin nenadýmá.
Červená čočka má široké využití například:
- polévky - čočku přideje do zeleninové polévky nebo z ní umixujte hladký krém s řádnou dávkou horké vody, krém ochuťte česnekem a chilli, exotickou verzi můžete mít, pokud přidáte kokosové mléko a kurkumu
- kaše - po uvaření čočku jednoduše rozmixujte, případně přidejte horkou vodu pro hladší konzistenci, dochucujte dle libosti kořením
- pomazánka - rozmixovaná čočka a jáhly dohromady skvěle fungují jako chutná pomazánka
- zahušťování - s uvařenou čočkou zahustíte guláš nebo jiné hutné třeba zeleninové jídlo v hrnci
- rizoto - s bulgurem a dalšími klasickými přísadami, které běžně dáváte do rizota, vytvoříte z čočky výborné a snadné jídlo
- na sladko - čočku rozmixujete se smetanou a banánem, oblíbený pokrm především u dětí
- salát - vychladlá uvařená čočka se může přidat i do studeného salátu, dobře se hodí například k brokolici a rýži
- placky - vychladlou čočku kombinujte s bylinkami, česnekem, chilli, červenou cibulí a zasypte rýžovou moukou, vytvořte placičky a usmažte na pánvi
- Červená čočka je zbavená slupky, takže nenadýmá jako jiné luštěniny. Po uvaření se vždy rozpadá, je až kašovitá. Nejde tomu zabránit, raději toho využijte a udělejte z ní třeba kaši nebo polévku.
Červená čočka pochází z Turecka, a i když se u nás ještě stále jedná o trochu exotickou surovinu, začíná si v českých domácnostech zajišťovať čím dál více pozornosti a obliby. Nedá se naklíčit, jelikož se nejedná o semena. I tak je ale skvělá a velmi lahodná.
Složení: Čočka červená. Může obsahovat stopy lepku.
Skladování: Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
- Legislativní zařazení Luštěniny – čočka drobnozrnná.
- Země původu Kanada
Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota 1 353 kJ / 318 kcal |
Tuky: |
1,3 g |
z toho nasycené mastné kyseliny: |
0,2 g |
Sacharidy: |
56,3 g |
z toho cukry: |
2,4 g |
Vláknina: |
4,9 g |
Bílkoviny: |
23,8 g |
Sůl: |
0,09 g |