Úvod » Oříšky, semínka, sušené plody » Pistácie jádra 1000 g
Strom, který plodí pistácie pochází ze suchých oblastí Střední Asie. Zde doposud rozstě planě. Kulturní odrůdy pistácie jsou pěstovány především v Turecku, Íránu, Sýrii nebo Tunisu. Největším vývozcem do světa je však Kalifornie.
Doba sběru pistácií je od září do října. Pistácie nejsou příliš náročné na půdu, vyžadují však suchou horskou půdu, kde nelze jiné druhy ořechů pěstovat. Pistácie jsou jedny z nejdražších ořechů na trhu.
Hodí se pro přípravu dezertů - pistáciových krémů, RAW pudinků, kuliček nebo jako posyp na ranní kaši. Skvělé jsou také v domácí zmrzlině.
Živiny: vitamín B1, vitamín B3, vitamín E, mangan, draslík, hořčík, vápník, bílkoviny, omega-9 mastné kyseliny,...
Kalorická hodnota ve 100g: 2352 kJ (562 kcal), Bílkoviny: 20,3 g. Sacharidy: 27,5 g (z toho cukry 7,8 g). Tuky: 45,3 g (z toho nasycené mastné kyseliny 5,6 g). Vláknina: 10,3 g.
Kalorická hodnota ve 100g: 2352 kJ (562 kcal), Bílkoviny: 20,3 g. Sacharidy: 27,5 g (z toho cukry 7,8 g). Tuky: 45,3 g (z toho nasycené mastné kyseliny 5,6 g). Vláknina: 10,3 g.
kcal | Cukry | Tuky | Nasycené MK | Sodík |
562 | 7,7g | 46g | 5,6g | 0,001g |
29% | 9% | 65% | 28% | 1% |
Doporučeného denního množství pro dospělé
Složení: Pistácie - produkt kontrolovaného zemědělství
Skladování: Pistáciové oříšky stejně jako ostatní ořechy jsou náchylné na žluknutí. Proto by se měly spotřebovat co nejdříve. Skladujte určitě při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti do 70% . Nevystavujte slunečním paprskům.