Vlašské ořechy BIO
Tento strom je původem z Indie, odkud ho do Evropy dopravil prý Karel Veliký. V Římě byl ořešák zasvěcený Bohu Jupiterovi a nazývali ho tam „Jupiterův žalud“. Vlašské ořechy se staly symbolem plodnosti a byly považovány za „Božské jídlo“. Ořešák dorůstá výšky až 45 m a patří mezi nejpěstovanější dřeviny na světě.
Vlašské ořechy jsou ceněny nejen pro svoji chuť, ale také pro vysoký obsah živin. Obsahují více než 70% tuků, 18 % proteinů a 3 % sacharidů. Tuky obsahují velké množství různých nenasycených mastných kyselin, zejména kyselinu linolovou a linoleovou, dále kyselinu kávovou a kyselinu neo-chlorogenovou. Dále obsahují flavonoidy, terpeny, chinony, třísloviny, taniny, vitaminy a provitaminy jako B-karoten (provitamin A), vitamin B3, B5, B6, vitamin C a E. Ze stopových prvků je to draslík, fosfor a hořčík.
Kvůli svému nízkému obsahu cukrů se vlašské ořechy hodí také pro diabetiky a pro svou výživnou hodnotu jsou ceněné i vegetariány. Konzumace vlašských ořechů kladně působí na pružnost krevních cév (za předpokladu konzumace 30 g vlašských ořechů denně).
Země původu: Moldavsko
Složení: vlašské ořechy* (100 %).
* = produkt ekologického zemědělství.
Informace pro alergiky: Obsahuje vlašské ořechy. může obsahovat stopy dalších ořechů a sezamu.
Nutriční hodnoty ve 100g
|
Energie |
2587kj/619Kcal |
bílkoviny |
24g |
tuky |
60g |
z toho nasycené |
3,5g |
sacharidy |
10g |
z toho cukry |
1,1g |
vláknina |
7g |
sodík |
0mg |