Pečené batáty s veganským mandlovým nebo vegetariánským jogurtovým dipem
Batáty nejsou jen úžasné co do chuti, ale jsou též velice prospěšné našemu zdraví. Batáty patří k jednomu z nejvýživnějších druhů zeleniny vůbec. Jsou sytě oranžové, což je způsobeno obsaženými karotenoidy, ve velkém množství v nich najdeme vitamín C, jenž podporuje normální funkci našeho imunitního systému. Většinou si na vitamín C vzpomeneme, když se o nášspokouší nějaké bacily. Je tedy skvělé tento vitamín konzumovat díky dostatku ovoce a zeleniny a doplňovat si tak jeho zásoby průběžně po celý rok.
Sladké brambory obsahují již zmíněný betakaroten, kterému můžeme přisoudit další skvělé vlastnosti - tou hlavní je prevence rakoviny dásní, úst, žaludku nebo slinivky. Batáty příznivě působení na snížení hladiy cholesterolu v krvi a navíc perfektně chutnají.
Jestli jste ještě batáty neochutnali, nemusíte se jejich přípravy bát. Jejich přípava je snadná a zábavna, protože se dají připravit jak na sladko tak na slano.
Pojďte je vyzkoušet pečené s mandlovým dipem.
Pečené brambory
Suroviny:
- 2 velké batáty
- 2 stroužky česneku
- bylinková sůl - třeba Bambova z našeho obchodu
- majoránka
- 1 lžíce panenského olivového oleje
Postup přípravy:
Batáty pokrájejte na delší hranolky, obalte na sucho nebo s olejem ve směsi bylin, prolisovaném česneku a soli a posypte majoránkou. Pak vložte do pekáčku vyloženým pečícím papírem a dejte do trouby na 180° na 15-20 minut.
Veganský mandlový dip:
- 50 g mandlového másla
- 1 bio limetka - šťáva a trochu strouhané kůry
- pol. lžíce Ume octa
- špetka chilli a římského kmínu
Všechny ingredience smíchejte a přidejte k pečeným bramborám.
Tvarohový vegetariánský dip s bylinkami:
Suroviny:
- 1 vanička tvarohu
- 1 stroužek utřeného česneku
- nasekaná pažitka
- 1 lžička Bambovy soli
Všechny ingredience smícháme a dochutíme bambovou solí a přidáme k pečeným bramborám.
I takhle jednoduché to může být. :-)
Dobrou chuť :-)
autorky receptů: veganská část - Káťa Kubátová, vegetariánská část: Jana Přibylová