Zboží v akci
Top produkt
Ze starého zákona vyplývá, že se člověk od počátku své existence živil výhradně rostlinnou stravou. V knize Izaijášově se píše: "Všechno tvorstvo je tráva a všechna jeho spolehlivost jako polní kvítí."
Tepelně zpracovaná strava nedodává organismu nezbytné živiny. Neměli bychom proto zapomínat, že živá strava je základem zdraví, štěstí a harmonie.
V každém živoucím organismu se nachází božská jiskra: v lidech, zvířatech i rostlinách. Důležité je proto učinit vše, aby tato životodárná síla nepohasla. Každý orgán je velkolepě naladěný na svoji činnost. Každý by měl proto vědět, k čemu je určena jednotlivá část jeho těla a jak funguje.
Nezpracovaná strava je nesmírně cenná, protože obsahuje enzymy, které jsou významnými nástroji přírody. Napomáhají efektivnímu zažívání a trávení. Ve jménu našeho zdraví fungují buňky ve dne v noci a proto potřebují čerstvý vzduch, hojnost čisté vody a sluneční svit. Nedostatečné množství enzymů v zažívacích orgánech zadržuje toxiny v tlustém střevě. Klíčem k dlouhověkosti jsou proto enzymy, jež odstraňují příčiny stárnutí. Nejjednodušší cestou jak zásobit trakt potřebnými enzymy je jíst čerstvé ovoce, syrovou zeleninu, naklíčená zrna a výhonky pšenice.
Musíme se vrátit k živé, tepelně nezpracované stravě, která je jako jediný prostředek schopna posílit naše tělo pomocí enzymů a živin. Zpracovaná strava nezajišťuje pro organismus nezbytnou výživu, protože se při její přípravě mění složitá struktura molekul bílkovin a narušují se enzymy, které jsou nezbytné pro její zpracování.
Je v silách každé hospodyně vypěstovat produkt bohatý na cenné látky, které obvykle chybějí v pečených a vařených potravinách, jakož i v zelenině vypěstované za použití chemických hnojiv. V některých lokalitách klima umožňuje pěstovat rostliny celý rok na zahradě, jinde to lze zajistit pouze v domech. A k tomu není hnojivo zapotřebí, protože se půda obohacuje pomocí zbytků předchozí sklizně.
Není nutný prudký přechod od obvyklého způsobu stravování k syrovému ovoci a zelenině není nutný. Aby se podařil plný přechod na živou stravu je potřeba zapomenout na bývalé chutě a zvyklosti a prostě začít znovu. Každý by měl pochopit, co je pro něj nejvhodnější, aby získal z nového stravovacího systému co největší užitek.
Zdroj: Regenerace ročník XIII/2005
Autor: prof. Dr. Boris S. Sachnovskij
Zpracoval: www.ziva-strava-obchod.cz