S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.
tel. kontakt: + 420 605 307 857, e-mail: ziva-strava@email.cz
Doprava zdarma
Při nákupu nad 1500,-
Časté akce a slevy
Sledujte náš facebook
Kvalitní
Raw potraviny
Dárek
Ke každé objednávce

Zboží v akci

Cena 59 Kč (2 EUR)
skladem
Cena 45 Kč (2 EUR)
skladem

Top produkt

Cena 890 Kč (32 EUR)
skladem
Cena 199 Kč (7 EUR)
skladem
Cena 85 Kč (3 EUR)
skladem


Kysané zelí a účinky na lidské zdraví

Již po dlouhá staletí jsou známi blahodárné účinky kysaného zelí na lidské zdraví. Nejcennější složkou kysaného zelí je kyselina mléčná, avšak důležitá je i celá řada dalších látek.

Kysané zelí je nejlepší čerstvé, neboť tepelnou úpravou ztrácí vitamíny. Z téhož důvodu ho ani neoplachujte. Kysané zelí má rovněž mnohostranné využití v lékařství.

  • Oslabená imunita

Čerstvé kysané zelí obsahuje velké množství vitamínu C (20mg/100g zelí) a kyselinu listovou, která příjem vitamínu C podporuje.

  • Hojení ran

Kysané zelí je bohaté na vitamín K. 200g zelí obsahuje bezmála dvojnásobek doporučené denní dávky tohoto v tucích rozpustného vitamínu. Vitamín K zlepšuje srážlivost krve a urychluje hojení ran. Jeho nedostatek hrozí zejména při onemocnění žlučníku a jater nebo po velké ztrátě krve (např. po operaci).

  • Onemocnění střev

Spolu s vitamíny skupiny B obnovuje kyselina mléčná, obsažená v kysaném zelí, poškozené střevní sliznice, přičemž bakterie mléčného kvašení zabraňují množení zhoubných mikroorganismů.

  • Nervozita a deprese

Kysané zelí obsahuje acetylcholin, přenašeč nervových vzruchů, jenž zklidňuje vegetativní nervový systém. Pokud trpíte depresemi, vyzkoušejte tříměsíční zelnou kůru.

  • Vysoký obsah krevního tuku

Při kvašení zelí vzniká velké množství cholinu. Tento vitamín skupiny B se podílí na látkové výměně tuků, čímž snižuje hladinu krevního tuku.

  • Onemocnění srdce a krevního oběhu

Bakterie mléčného kvašení příznivě ovlivňují činnost žlučníku, a tak snižují hladinu cholesterolu v krvi.

 

Zdroj: Regenerace 1/2005

Zpracoval: www.ziva-strava-obchod.cz

 

YWVhM