Zboží v akci
Top produkt
Již po dlouhá staletí jsou známi blahodárné účinky kysaného zelí na lidské zdraví. Nejcennější složkou kysaného zelí je kyselina mléčná, avšak důležitá je i celá řada dalších látek.
Kysané zelí je nejlepší čerstvé, neboť tepelnou úpravou ztrácí vitamíny. Z téhož důvodu ho ani neoplachujte. Kysané zelí má rovněž mnohostranné využití v lékařství.
Čerstvé kysané zelí obsahuje velké množství vitamínu C (20mg/100g zelí) a kyselinu listovou, která příjem vitamínu C podporuje.
Kysané zelí je bohaté na vitamín K. 200g zelí obsahuje bezmála dvojnásobek doporučené denní dávky tohoto v tucích rozpustného vitamínu. Vitamín K zlepšuje srážlivost krve a urychluje hojení ran. Jeho nedostatek hrozí zejména při onemocnění žlučníku a jater nebo po velké ztrátě krve (např. po operaci).
Spolu s vitamíny skupiny B obnovuje kyselina mléčná, obsažená v kysaném zelí, poškozené střevní sliznice, přičemž bakterie mléčného kvašení zabraňují množení zhoubných mikroorganismů.
Kysané zelí obsahuje acetylcholin, přenašeč nervových vzruchů, jenž zklidňuje vegetativní nervový systém. Pokud trpíte depresemi, vyzkoušejte tříměsíční zelnou kůru.
Při kvašení zelí vzniká velké množství cholinu. Tento vitamín skupiny B se podílí na látkové výměně tuků, čímž snižuje hladinu krevního tuku.
Bakterie mléčného kvašení příznivě ovlivňují činnost žlučníku, a tak snižují hladinu cholesterolu v krvi.
Zdroj: Regenerace 1/2005
Zpracoval: www.ziva-strava-obchod.cz