Domácí kaiserky
Tak schválně, jak dlouho jste už nebyli v obchodě nakoupit? Já 10 dní a stále máme všeho dostatek. Možná máte doma zásobu všeho možného, ale chybí Vám čerstvé křupavé pečivo. Pokud ano, nemusíte nasazovat roušku, abyste šli ven nakupovat. Stačí Vám pár ingrediencí a housky budou na světě. Bez pekařských příměsů, bez éček a jenom z několika surovin, které máte všichni doma.
Recept je snadný a hotový do půl hodinky.
Suroviny:
- 1 kostka droždí 42 g
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 150 ml vody
- 300 g hladké mouky
- 25 g olivového oleje
Postup:
Ve skleničce rozmícháme teplou vodu, 50 g mouky, droždí a lžičku cukru. Necháme vše 10 minut pracovat. Obsah skleničky přelijeme do domácího robotu, přidáme zbylých 250 g mouky, lžičku soli, a 25 g olivového oleje. Vše zpracujeme v robotu na hladké těsto, které se jemně lepí na prsty.
Na pomoučeném válu těsto rozdělíme na 7 - 9 menších bochníčků, které vytvarujeme do menších koulí. Pokud máte tvořítko na kaiserky (já mám od tescomy), jemně jej přitlačte na bochánek. Potřete olivovým olejem a posypte hrubou solí nebo kmínem či mákem. Pečte na 200 stupňů asi deset minut - dokud nebudou housky zlaté a nadýchané.
No a je to. Ani to nebolelo. :-)