Celozrnný fit mazanec
Mezi tradiční velikonoční pokrmy mazanec bezesporu patří a naše milá Janička pro Vás připravila skvělý recept, jak si doma upéct mazanec ze zdravějších surovin a ještě k tomu to s námi zvládnete bez klasického cukru.
Co všechno budete potřebovat?
- 500 g mouka ( 250 g špaldová + 250 g celozrnná pšeničná)
- 7 g sušeného droždí nebo 1 kostky (42 g) čerstvého droždí
- 200 ml vlažného mléka
- 80 g xylitolu (březový cukr)
- 3 žloutky
- 25 kapek vanilkového extaktu
- kůra z jednoho BIO citronu (pouze žlutá část, bílá je hořká)
- špetka anýzu a muškátového oříšku
- 80 g rozinek přes noc namočených v rumu
- 50 g mandlových lupínků
- 120 g ghí + 2 lžíce tvarohu nebo jogurtu
- 1 bílek na potření
Pokud používáte čerstvé droždí: do mísy dejte vlažné mléko, droždí, lžíci xylitolu, tři lžíce mouky, směs promíchejte a nechte kvásek vzejít (vyzrát) přibližně tak 20 minut.
Pokud používáte sušené droždí, kvásek nezadělávejte a mléko, xylitol a mouku přidejte k ostatním surovinám.
Prosejte zbylou mouku, přidejte xylitol, vanilkový cukr, citrónovou kůru, sůl, koření (pokud dáváte sušené droždí tak nasypat). Přidejte kvásek, žloutky a namočené rozinky. Těsto je nutné hníst a nakonec přidat máslo. Propracované těsto dejte do mísy, přikryjte potravinářskou fólií a nechte 1,5-2 hodinky kynout. Poté z těsta udělejte dva bochánky a na plechu vyloženým pečícím papírem je nechte přikryté utěrkou ještě asi 30 minut. Potřete bílky a posypte mandlemi. Pečte přikryté alobalem prvních 10 minut při 200 °C, pak teplotu snižte na 170 °C a pečte dalších 30 minut a posledních 5 minut sundejte alobal. Pokud máte, doporučím do těsta dát dvě lžíce mandlové mouky.
Dejte nám vědět, jak se Vám mazanec povedl :-)
Autorka receptu: Jana Štěpánková
facebook skupina: Peču a vařím s láskou - inspirace pro Vás
instagram: jana_step