S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.
tel. kontakt: + 420 605 307 857, e-mail: ziva-strava@email.cz
Doprava zdarma
Při nákupu nad 1500,-
Časté akce a slevy
Sledujte náš facebook
Kvalitní
Raw potraviny
Dárek
Ke každé objednávce

Celozrnný fit mazanec

31.03.2020

Celozrnný fit mazanec

Velikonoce se kvapem blíží a tak je na čase vyzkoušet mazanec. Aby se pak povedl na první dobrou.

Celozrnný fit mazanec

Mezi tradiční velikonoční pokrmy mazanec bezesporu patří a naše milá Janička pro Vás připravila skvělý recept, jak si doma upéct mazanec ze zdravějších surovin a ještě k tomu to s námi zvládnete bez klasického cukru.

Co všechno budete potřebovat?

  • 500 g mouka ( 250 g špaldová + 250 g celozrnná pšeničná)
  • 7 g sušeného droždí nebo 1 kostky (42 g) čerstvého droždí
  • 200 ml vlažného mléka
  • 80 g xylitolu (březový cukr)
  • 3 žloutky
  • 25 kapek vanilkového extaktu
  • kůra z jednoho BIO citronu (pouze žlutá část, bílá je hořká)
  • špetka anýzu a muškátového oříšku
  • 80 g rozinek přes noc namočených v rumu
  • 50 g mandlových lupínků
  • 120 g ghí + 2 lžíce tvarohu nebo jogurtu
  • 1 bílek na potření

Pokud používáte čerstvé droždí: do mísy dejte vlažné mléko, droždí, lžíci xylitolu, tři lžíce mouky, směs promíchejte a nechte kvásek vzejít (vyzrát) přibližně tak 20 minut.

Pokud používáte sušené droždí, kvásek nezadělávejte a mléko, xylitol a mouku přidejte k ostatním surovinám.

Prosejte zbylou mouku, přidejte xylitol, vanilkový cukr, citrónovou kůru, sůl, koření (pokud dáváte sušené droždí tak nasypat). Přidejte kvásek, žloutky a namočené rozinky. Těsto je nutné hníst a nakonec přidat máslo. Propracované těsto dejte do mísy, přikryjte potravinářskou fólií a nechte 1,5-2 hodinky kynout. Poté z těsta udělejte dva bochánky a na plechu vyloženým pečícím papírem je nechte přikryté utěrkou ještě asi 30 minut. Potřete bílky a posypte mandlemi. Pečte přikryté alobalem prvních 10 minut při 200 °C, pak teplotu snižte na 170 °C a pečte dalších 30 minut a posledních 5 minut sundejte alobal. Pokud máte, doporučím do těsta dát dvě lžíce mandlové mouky.

Dejte nám vědět, jak se Vám mazanec povedl :-)

Autorka receptu: Jana Štěpánková

facebook skupina: Peču a vařím s láskou - inspirace pro Vás

instagram: jana_step

M2VkY