Máte malé děti, učíte je z domova, na krku celou domácnost a ještě jste v karanténě na home office? Pak se Vám určitě bude hodit jedno z mých oblíbených a rychlých jídel, které připravuji, když není čas nebo chuť vařit náročnější jídla. Noky, které jsem si oblíbila vyrábí značka Cano a máme je nyní nově také v našem eshopu, jsou jemné a vláčné. Když k nim při vaření přidáte olivový olej, budou ještě voňavější.
Suroviny:
Na dýňovou omáčku:
- 1 menší cibule
- 1 menší máslová dýně (nebo hokkaido)
- 1 balení smetany - ať už klasická nebo mandlová, obě jsou velmi lahodné
- sůl, pepř
- stroužek česneku
- špetka muškátové oříšku
- špetka sladkého kari
- špetka kurkumy
- voda
- 1 lžička zeleninového bujonu (nebo jedna kostička)
- 1 lžíce ghí nebo olivového oleje
Postup:
Na jedné lžíci rozpáleného ghí osmahneme na drobno pokrájenou cibulku, přidáme prolisovaný česnek a koření. Chviličku smažíme, dokud se koření nerozvoní. Přidáme na malé kousky pokrájenou dýni, kterou zalijeme 300 ml vody, přidáme lžičku bujonu wurzl a dusíme 20 minut, dle potřeby přidáme vodu. Občas promícháme.
Jakmile je dýně měkká, tyčovým mixérem vše rozmixujeme na jemnou omáčku. Přidáme smetanu a necháme provařit ještě alespoň 5 minut.
Dle libosti můžete do omáčky přidat bylinky, na kostky nakrájené tofu nebo tempeh. Já ráda přidávám lžičku lahůdkového droždí, které dodá omáčce jemnou sýrovou chuť.
Postup pro přípravu noků není nutné vysvětlovat - stačí je uvařit ve vroucí osolené vodě po dobu dvou minut, než vyplavou na hladinu.
Servírovat můžeme se zeleninou, parmezánem nebo veganským sýrem.
Dobrou chuť
Autor receptu: Jana Přibylová