Tento recept je variabilní a můžete jej připravit ve veganské i vegetariánské formě. Postačí, když místo běžného mléka a smetany použijete rostlinné alternavity. Sýr můžete nahradit rostlinnou náhradou.
Suroviny:
- 12 plátků lasagní
- 300 g špenátových listů nebo mraženého špenátu
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce ghí nebo oleje
- sůl, pepř
- 1 plátek toastového chleba
- 100 ml rostlinného nebo obyčejného mléka
- 1 lžička lahůdkového droždí
- 2 lžíce smetany 12 % nebo sojové alternativy
- sýr mozzarella
Postup:
Na dvou lžících rozpáleného ghí nebo oleje osmahneme pokrájenou cibulku a prolisovaný česnek, restujeme 3 minuty. Přidáme špenát, který podusíme asi 7 - 10 minut.
Mezitím tím, než se špenát podusí, pokrájíme toastový chléb na kostičky a namočíme jej do mléka. Asi po deseti minutách chléb i s mlékem přidáme k podušenému špenátu. Povaříme se dvěmi lžícemi smetany, přidáme lahůdkové droždí a případně ještě dochutíme dle libosti.
Připravený špenát stáhneme z plotny a připravíme si lasagne.
V osolené vodě uvaříme lasagně do měkka, scedíme a propláchneme studenou vodou, abychom s nimi mohli pracovat.
Zapékací mísu vymažeme troškou oleje a pokládáme střídavě lasagne a špenátovou náplň. Končíme špenátem, který posypeme bohatou vrstvou sýra.
V zapékací míse pečeme v troubě na 180 stupňů asi 30 minut.
Podáváme se zeleninovým salátem.
Dobrou chuť